Historia

 Rasen Maine Coon kommer ifrån USA. Just Maine är ifrån delstaten Maine och det har gått rykten att katten har parats ihop med en tvättbjörn (raccoon) därav namnet Coon. Folket trodde det för att katterna fick storleken och den yviga svansen av tvättbjörnen. Ett annat rykte skulle vara att Marie Antoinette som var drottning i Frankrike på 1700-talet hade dessa katter som huskatt och skickade iväg dem på en båt till USA för att de skulle slippa undan kriget. En annan källa säger att rasen kom upp i kattlitteraturen redan år 1861. Ett annat rykte som låter mer sant är att rasen har uppkommit genom korsningar mellan långhåriga katter och korthåriga huskatter, de långhåriga katterna hade sjömän tagit med sig till Maine och nybyggarna från England tog med sig de korthåriga huskatterna till Maine. Det anses också att Maine Coon ska vara den första kattrasen från USA. I mitten av 1800-talet började rasen ställas ut, då var det bönder som ställde ut katterna på deras egna årliga utställning ”Skowhegian Fair”. Titeln ”Maine State Champion Cat” tävlade katterna om. I början av 1900-talet höll nästan rasen på att försvinna för att andra katter togs in i landet, t.ex. perser och siames. Maine Coon katten användes mest som ladugårdskatter då. Bara för det så blev rasen som en huskatt i USA. På grund av rasens jaktförmåga så blev de väldigt respekterade i landet. År 1953 så bildades en klubb som heter The Maine Cat Club och uppmärksamheten för rasen växte. Klubben bildades av några uppfödare som vill bevara rasen. Denna klubb höll utställningar för bara rasen Maine Coon. År 1967 så godkändes rasen först av organisationerna ”The American Cat Association” och ”The Canadian Cat Association”. Den första rasstandarden skrevs år 1968 och år 1975 fick Maine Coonen certifikats rätt. År 1979 godkändes rasen av TICA och år 1984 godkändes den av Fife. Den första Maine Coonen som registrerades i Sverige var en novis godkänd hane som hade färgen blåtabby-vit och han hette Linus. Detta var år 1986 och han importerades från England. År 1989 föddes den första Maine Coon kullen. Idag ligger den på fjärde plats av de populäraste kattraserna i Sverige. Idag är nästan alla färger, inklusive färger med vitt godkända. Undantag är maskade mönster samt choklad, lila, kanel och fawn.

 

Utseende

 Maine coon är en robust och storväxt kattras. Katterna utvecklas långsamt och är inte färdigvuxna förrän i fyra-femårsåldern. Honorna väger som regel mellan 4-6 kilo och hanarna som är något större väger ofta mellan 5-8 kilo. Självklart finns det de som väger mer och de som väger mindre. Katten utvecklades i det kalla klimatet i nordöstra USA där bara de starkaste och största jägarna kunde överleva. Den har mediumstora ögon, stora öron och ser och hör sina byten bra. Maine coonens huvud är av mediumstorlek och ger ett fyrkantigt intryck och de stora öronen sitter högt placerade på huvudet. Kroppen är lång och muskulös, med bred bringa och kraftig benstomme. En stor yvig svans som når från svansrot till skulderbladen, så att katten kan svepa den runt sig under kyliga nätter. Tassarna är stora och runda, ofta med pälstofsar mellan tårna - så kallade "snöskor". Pälsen är halvlång (semilånghår) och silkeslen och den tovar sig sällan. Katterna ska gärna ha krage (växlar mellan årstiderna), pälsen är längre under magen och runt bakbenen. På huvud, skuldror och framben är pälsen kortare. Även öronen är välpälsade, ofta med tofsar på spetsen.

 

Temperament

 Till sättet sägs Maine coonkatterna vara rätt hundlika; de vill alltid vara med överallt och se vad den övriga familjen har för sig. Det är ganska vanligt att de skaffar sig en "favorit"matte/husse som den tyr sig extra till. En Maine coon har ofta lätt att komma överens med andra djur, både hundar och andra katter. Temperamentet är överlag väldigt lätt och stabilt och de är framför allt otroligt snälla. Detta i kombination med dess storlek gör att de gör sig väl förtjänta av smeknamnet "The Gentle Giants". Ett roligt särdrag hos Maine coonen är att den förutom det vanliga jamandet ofta använder sig av ett kvittrande "brrrp", vilket man ofta hör när de är busiga eller då de är ömhetstörstande och vill ha kontakt. En del Maine coonkatter har ofta en förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålen.

 

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Maine_coon

Rasstandard enligt WCF: http://www.wcf-online.de/WCF-EN/standard/semi-longhair/mainecoon.html

Rasstandard enligt FIFe: https://www.mainecoonkatten.se/rasen/rasstandard.html